Maison

zepen zonder chemische toevoegingen

Een blok zeep. Om je handen mee te wassen, toch?

Een blok zeep is om je handen mee te wassen, toch? Tegenwoordig zijn ook die blokken vervangen voor flesjes met een pompje.

Maar we willen minder plastic verbruiken en dan is een blok zeep wel weer een goed idee. Of een glazen flesje, die opnieuw gebruikt kan worden.

Maar we willen dan een glazen flesje met daarin zeep zonder palmolie, want daar worden bossen voor gekapt, en dat wil niemand.

En het moet wel kwalitatief goede zeep zijn, één die de huid hydrateert en niet uitdroogt.

Kwalitatief goede zeep is wat duurder en dan mogen we ervan uitgaan dat het het milieu niet teveel pest. Een eco logo, of een label met 100% natuurlijk, of biologische zeep is wel even fijn dan.

Na een lange zoektocht waarin ik bovenstaande criteria meenam de drogist in, leerde ik dat die zeep bijna niet te vinden is. Ecolabels zijn misleidend, vaak komen zij hun beloftes niet waar. Vaak zit er palmolie in waar bossen wél voor gekapt worden. En als er 1 ingrediënt biologisch is, dan mag de hele zeep als biologisch worden verkocht. Maar om daar dan veel meer voor te betalen lijkt onzinnig. Een kartonnen ecoverpakking lijkt heel eco, maar als de ingrediënten van de zeep dan weer niet zo eco zijn, hoe eco is dan de zeep..

Mijn zoektocht ging verder … en verder… en is inmiddels gestopt! Want ik heb het gevonden en ik deel het graag.

Een blok zeep. Niet alleen voor mijn handen, maar voor het hele lichaam. Onder de douche wast het de huid schoon en verzorgt deze tegelijkertijd.

Ze liggen inmiddels overal in huis, want liever een blok zeep waarvan de bacteriën door het water weg gewassen worden, dan een pompje waar vieze handen op moeten drukken alvorens te kunnen wassen.

Dit is wat de producent zegt, en het is gewoon te goed om waar te zijn. Maar het goede nieuws is dan dat het waar is.

“De voordelen zijn talrijk: beter voor je huid, geen giftige stoffen die je zelf absorbeert en ook niet in het afvalwater terecht komen. Verantwoord geproduceerde handgemaakte natuurlijke zeep, waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten. We gebruiken biologische cacoaboter, die sterk hydrateert en de huid glad houdt. Daarnaast gebruiken we andere minimaal bewerkte oliën. Botanische producten, fijne etherische oliën, geuroliën en kleurstoffen op basis van planten of mineralen maken elk stuk zeep compleet. Onze palmolie komt van kleine boerderijen en wordt verantwoord geoogst en verbouwd om ontbossing tegen te gaan. Palmolie staat bekend om zijn krachtige reinigende eigenschappen.

Onze zeep wordt geproduceerd volgens de traditionele koude methode. De luxueuze ingrediënten die we gebruiken geven deze zeep een rijk schuim en de fijne oliën zijn heerlijk hydraterend voor je huid. De biologisch afbreekbare zeep is 100% vegan, dierproefvrij, plasticvrij en gaat lang mee. Verpakt in biologisch afbreekbaar rijstpapier (om uitdrogen te voorkomen) met een etiket van gerecycled papier!”

Hoe is de zeep in gebruik

Een blok zeep is in het begin wel even wennen als je vloeibaar zeep gewend bent. Maar het duurde denk ik 10 seconden, en toen won het blok: frisse geur, zacht en goed schuimend.

Ik gebruik het graag in combinatie met de konjac spons. Klein beetje op spons en voilá, genoeg voor het hele lichaam. Voordelen van de zeep, en de reinigende werking van de spons. Meer over de konjac spons vind je in het volgende artikel: Wat is een Konjac spons, en wat doet het?

Ik raad aan de zeep te bewaren buiten de douche cabine, om zo te voorkomen dat de zeep zacht wordt. Het goed laten drogen van de zeep zorgt er tevens voor dat de zeep langer mee gaat.

Om de zeep goed te laten drogen, bewaar ik het stuk op een schaaltje en als het zeepje te klein wordt gebruik ik het in een reiszakje / bewaarzakje. Dan fungeert het zakje meteen als extra scrub. (Natuurlijke verzorgingsproducten)

Voordelen van deze zeep

De zeep is goed voor je lichaam. Het wast niet alleen schoon, maar verzorgt op een manier die je misschien nog niet kent. Ik heb na het douchen bijvoorbeeld niet meer de behoefte om me in te smeren met crême, omdat de oliën van de zeep mijn huid meer dan voldoende hydrateren.

De zeep wordt gemaakt in Indonesië, een klein bedrijf waar de producent de makers persoonlijk kent. De plaatselijke gemeenschap wordt door de verkoop ondersteunt en versterkt.

De zeep is vrij van parabenen, sulfaten, giftige chemicaliën en onnodige toevoegingen. Het doet niets dan goeds.

De zeep bevat etherische olie, waardoor de badkamer ook na gebruik nog even heerlijk ruikt. Fijn toch allemaal? O ja, het is niet zo duur, echt niet!