Munt Wiilem I 1800

Over kogels en oude munten lopen

We hebben vaak leuke gasten in ons vakantiehuisje. Nu verblijft Rolf bij ons en hij heeft een metaaldetector bij zich waar hij menig oude munten en kogels mee heeft gevonden. Gisteren liepen we met alle kinderen over ons erf, opzoek naar geschiedenis. Naast het terras waar de oude waterput staat, stond vroeger de kapschuur. Familie Wessels woonde hier en gebruikte de kapschuur wellicht ook als voorraadruimte, want al binnen 5 minuten vonden we via een lage pieptoon het ene dekseltje na het andere.

Bij de schommel staat een bankje, waar we het dopje van een wijnfles vonden : “Caveau” lees ik, misschien (waarschijnlijk) van mijn schoonmoeder. Soms horen het piep-geluid, maar is het vals alarm. Netjes leggen we het gras weer terug en beweegt iedereen zich voorwaarts achter de metaaldetector aan. Piep…een hoge piep.. onze hartjes slaan wat harder, een hoge piep is het geluid van goud…of muntjes…of troep, maar we gaan voor goud of muntjes. We hebben geluk, het is een oude munt. We leggen het in cola en als het iets schoner is zien we dat het wellicht echt een bijzondere is uit de tijd van Willem I, 1800-1825. Wow, dat gewoon in je achtertuin.

Ok, nu is iedereen enthousiast en we zoeken wat af. Een kogel, uit de Tweede Wereld oorlog, van de Duitsers. En nog één.. Nu is het te donker aan het worden. We gaan morgen verder.

De volgende dag staat iedereen met laarzen aan te wachten op Rolf. Laten we verder zoeken, en zo gaan we verder. We vinden meet kogels en toen, als kers op de taart, een mooie kleine ring.

“Mooi he mam, geschiedenis in je achtertuin”. “Ja, over kogels en oude munten lopen” zeg ik. S’ avonds leg ik de kinderen in bed. Ze vallen snel in slaap en wie weet waar ze vannacht over dromen.

Wilt u ook eens overnachten op ons erf? Wij hebben een woonboerderij in Twente en een losstaand huisje verhuren wij als vakantiehuis. Het huisje is te huren voor 2 personen, voor 4 personen met de achterkamer erbij en huisdieren zijn welkom Huisje huren.

Oude tegel met de gevonden oude munten en kogels

Post a Comment